Misdaad

Voorwaardelijke celstraf voor natuurgenezer Klaus Ross

De rechtbank in het Duitse Krefeld heeft natuurgenezer Klaus Ross (62) maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Ross wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders. Het Duitse Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist.

De rechtbank hield er in haar vonnis onder meer rekening mee dat Ross de dood van de drie patiënten diep betreurt, er geen opzet in het spel was en dat de man een bevlogen hulpverlener was. De kans op recidive is gering, aldus de rechtbank.

Alternatieve middelen

Ross behandelde in 2016 in het Duitse dorpje Bracht, vlakbij Roermond, kankerpatiënten uit met name Nederland. Een man (55) uit Apeldoorn en een vrouw uit Wijk en Aalburg (43) overleden in 2016 na een behandeling door Ross. Ook een Duitse vrouw bezweek volgens justitie aan een overdosis van het alternatieve middel 3-broompyruvaat (3-BP), een glucoseremmer. Ross zou geweten hebben hoe gevaarlijk de stof was en dat overdosering leidt tot ernstige bijwerkingen.

Volgens de rechters had Ross vooraf de veiligheid van het poeder moeten controleren. Dat heeft hij niet gedaan. Overdosering leidde tot de dood van drie mensen, en dat kan Ross verweten worden. “We weten niet wat u verkeerd heeft gedaan”, hield de rechtbank Ross voor. “Maar de fouten die er zijn gemaakt, zijn door u gemaakt.”

Spijt

Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak, of op zijn minst een milde voorwaardelijke gevangenisstraf. Sinds de fatale dag op 27 juli 2016 is zijn vrouw van hem gescheiden en wil zijn zoon niets meer met hem te maken hebben. In een emotioneel laatste woord zei een snikkende Ross het gebeurde te betreuren. “Ik vind het heel erg”, zei hij. “Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken. Maar dat gaat niet.”

Ross, die heeft beloofd nooit meer als natuurgenezer actief te zullen zijn, werkt nu als zelfstandig verpleger en moet het naar eigen zeggen doen met een bruto-inkomen van 1100 euro per maand.

Ross zei na afloop blij te zijn dat hij de cel niet in hoeft. Of hij in hoger beroep gaat, weet hij nog niet. Ook het OM heeft een week om daarover te beslissen.

ANP