Politiek

Voorman KOZP: 'Verkeerd signaal dat hof taakstraf Blokkeerfriezen verlaagd'

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet is allesbehalve tevreden met de beslissing van het hof om de zogenoemde ‘blokkeerfriezen’ een lagere taakstraf te geven.

In eerste instantie werden 34 blokkeerfriezen veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Vijftien van hen gingen in beroep, en met succes: zij zijn in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van negentig uur.

Lees ook: Jenny Douwes heeft geen spijt: ‘Ik ben blij dat het niet in Dokkum uit de hand is gelopen’

Dat de blokkeerfriezen nu een lagere straf krijgen is niet naar de zin van Kick Out Zwarte Piet. ”Dat is een verkeerd signaal”, aldus voorman Jerry Afriyie in gesprek met Hart van Nederland. ”Sommige mensen zijn nog steeds van mening dat ze voor eigen rechter kunnen spelen. De rechtbank lijkt niet te beseffen wat er in de samenleving speelt. Dankzij de uitspraak lijkt het OK dat anderen ons demonstratierecht schenden.”

Demonstraties

De actiegroep maakte woensdagavond ook bekend dat ze in de maanden november en december weer willen demonstreren bij de intocht van Sinterklaas. KOZP zal niet demonstreren bij de landelijke intocht. Omroep NTR, die de intocht organiseert, gebruikt geen Zwarte Pieten meer bij dit evenement.

Lees ook: Actiegroep Kick Out Zwarte Piet weer in actie tijdens Sinterklaasintochten

Afriyie verzekert ook dat er niet gedemonstreerd zal worden in steden waar Zwarte Piet ook al in de ban is gedaan of heeft het gemeentebestuur uitgesproken dat de intocht volgend jaar zonder Zwarte Pieten zal zijn.