112

Vogeltjes en eieren verdwenen uit nestjes in Goor

Het afgelopen jaar zijn in Goor tientallen vogeltjes en eieren plotseling verdwenen uit de nestkastjes. Henri Bouwmeester is voorzitter van de Nivon Vogelwerkgroep in Goor en snapt niet hoe dit gebeurd is.

Aan Tubantia vertelt hij dat er zo’n 900 nestkastjes hangen in de gemeente. ‘’Wat wij nu zien is dat er geen spoor te zien is aan de nestkastjes die wij hebben opgehangen’’. Bouwmeester heeft wel een vermoeden, maar geen keihard bewijs. “Er moet dus iets anders aan de hand zijn, als vernieling en roofdieren niet aan de orde zijn. In het verleden hebben we wel eens iemand betrapt die wilde vogels in zijn volière had. Maar de controle op volières zijn grotendeels wegbezuinigd door Den Haag. Heel incidenteel is er nog zo’n controle door een bijzonder opsporingsambtenaar.’’

Niet gericht op een vogelsoort

Verschillende vogelsoorten hebben nestkastjes in Goor. Op dit moment zijn de kool- en pimpelmees, de Bonte Vliegenvanger en de Boomklever vooral de soorten die uit de nestkastjes zijn verdwenen. Volgens Bouwmeester zijn het geen hele unieke vogelsoorten. Volgens Bouwmeester zijn er mensen die graag vogels in eigen bezit hebben, om ze op te voeden. Hij roept dan ook op of mensen in de omgeving van Goor iets hebben gezien. Mocht dit zo zijn, dan kunnen ze contact opnemen met de Nivon Vogelwerkgroep.