Dieren

Vogeleigenaar Henk witheet van woede na diefstal zeldzame vogels

“Ik ben witheet van woede, het is maar goed dat ik de dieven niet tegen het lijf loop. Dan zou de politie mij moeten arresteren”. Vogelliefhebber Henk Dietz trof vrijdagochtend 1 van zijn volières in Vogelpark Ruinen leeg aan. De sloten waren vernield en veel van zijn zeldzame vogels waren gevlogen.

”Ik heb wel voor 25.000 schade, als je de eieren die nu niet meer gaan uitkomen meetelt, zelfs wel 40.000 euro. Gaat me niet alleen om het geld. Sommige vogels zijn zo zeldzaam, die vind je niet zomaar meer”, besluit de vogelliefhebber.

In zijn park fladderen zo’n 700 vogels waarvan er nu 25 weg zijn. ”Daar zaten ook 6 unieke vogelsoorten tussen, die nu dus in een klap verdwenen zijn uit mijn park”.

Gerichte actie

Henk denkt dat de dieven het hadden voorzien op de langstaartglansspreeuwen, rode kardinalen, Europese scharrelaars en witkuifgaailijsters en die willen verkopen op de zwarte markt.

De hele dag heeft de radeloze vogelliefhebber met hulp van vrienden de achtergebleven losvliegende vogels geprobeerd te vangen. Hij heeft aangifte gedaan en hoopt dat vogelliefhebbers hem tippen als ze zijn vogels zien of krijgen aangeboden.