Sport

Voetbalbonden willen dat iedereen straks met helm op het veld staat

Een keiharde botsing tijdens een kopduel, maar daarna zo snel mogelijk weer doorspelen. Op het voetbalveld lopen spelers vaker hersenschuddingen op dan ze doorhebben en daar wil de voetbalvakbond VVCS samen met de KNVB een einde aan maken. Door iedereen een helm op te zetten.

De bonden starten een campagne om meer aandacht te vragen voor hoofdletsel op het veld. Evgeniy Levchenko, voorzitter van de vakbond, legt uit waarom: “Het kost zeker tien minuten om een hersenschudding vast te stellen, terwijl een speler vaak binnen een tot twee minuten weer het veld opgaat en dat is eigenlijk echt te snel”.

Bron: VVCS & FIFPRO

‘Alle duitse profs een helm op’

De komende tien jaar gaat VVCS onderzoek doen wat voor langdurige effecten hersenschuddingen hebben op de oud-spelers. “Het is een overweging waard, om alle spelers aan een helm te helpen. Er wordt lacherig over gedaan, maar ik vind het wel serieus”, zegt Levchenko.

Lees ook: Politie controleert rondom wedstrijd AZ in Enschede: vijf aanhoudingen

Dat het er op het veld hard aan toegaat, weet ook de Duitse profvoetballer Klaus Gjasula van SC Paderborn. De middenvelder draagt inmiddels zelfs een helm sinds hij oktober 2013 een breuk opliep in zijn jukbeen tijdens een kopduel. Hij stelt nu voor dat alle Duitse profs zo’n helm opmoeten.

‘Dodelijke klap’

Ook de Tsjechische keeper Petr Cech doet het al jaren. Hij liep in oktober 2006 een schedelbasisfractuur op na een botsing met de knie van de Ierse Stephen Hunt. Cech lag toen wekenlang in het ziekenhuis. Die klap had dodelijk kunnen zijn.

Levchenko denkt dat het gewoon een kwestie van wennen is. “Voetbal wordt alleen maar harder. Vooral kopduels worden heel hard aangegaan. Ik raad spelers daarom aan minstens een beugel in te doen. Ik ken jongens die tanden kwijt zijn geraakt na duel. Gebitsbeschermers waren er in het begin niet… dus tja, die helm volgt dan misschien vanzelf wel”.