Politiek

Regering zet unieke stap: geld voor voedselbanken

Het wetsvoorstel van GroenLinks Kamerlid Laura Bromet om meer bij te dragen aan de voedselbank is dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer. Vorige week vroeg Bromet aan minister Schouten of ze de voedselbanken konden helpen met geld uit het potje tegen voedselverspilling.

Op dit moment draagt het rijk nog niets bij aan de voedselbank. Sommige gemeenten doen dit wel, maar dit is lang niet overal voldoende. Een groot deel van de voedselbanken zegt dat ze extra inkomsten zouden kunnen gebruiken. “Al het geld is welkom”, vertelde een woordvoerder van de landelijke Voedselbank vorige week aan Hart van Nederland.

Afhankelijk van voedselbanken

De minister gaat nu met voedselbanken in gesprek om te kijken wat zij nodig hebben aan ondersteuning. Dit wordt dan betaald uit het budget dat al gereserveerd staat om voedselverspilling tegen te gaan.

“Helaas zijn veel mensen in Nederland nog afhankelijk van de voedselbank”, laat Bromet weten. “Veel mensen die recht hebben op voedselhulp kunnen daar nu geen gebruik van maken terwijl supermarkten nog voedsel weggooien. Dat is doodzonde.”

Lees ook: ‘Geef geld voor voedselverspilling aan noodlijdende voedselbanken’

Aantal gebruikers gestegen

Het aantal mensen dat gebruikt maakt van de voedselbank is in de afgelopen jaren hard gestegen. In 2010 maakte 50.000 mensen gebruik van de voedselbank, in 2019 is dit aantal gestegen naar 140.000 mensen.

“Er staan enorm veel mensen op de wachtlijst bij de voedselbank”, aldus Bromet. “Als de voedselbanken het financieel niet meer redden dan vind ik dat je als overheid de plicht hebt te kijken of je kan helpen.”

Tegen voedselverspilling

Jaarlijks wordt er in Nederland rond de 2 miljard kilo aan voedsel weggegooid. Het kabinet heeft als doel om de voedselverspilling in 2030 te halveren. Voedselbanken kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren.