Politiek

Vmbo-examen gestolen uit auto van docent

Uit de auto van een vmbo-docent zijn vorige week vrijdag de opgaven, de instructies voor examinatoren en de correctievoorschriften van een centraal eindexamen gestolen. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een zogenoemd centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe) voor het vak Zorg en Welzijn, dat niet overal tegelijk wordt afgenomen. Scholen hebben daar van 1 april tot 5 juli de tijd voor. Het cspe bestaat uit verscheidene onderdelen, zowel praktijkgericht als theoretisch.

Twee versies

Van dergelijke examens bestaan twee versies, die gelijk over de scholen worden verdeeld. Scholen waar het examen nog moet worden afgenomen, moeten vanaf 6 mei, het einde van de meivakantie, de andere versie gebruiken. Voor leerlingen die het examen al hebben gemaakt, heeft de diefstal volgens Slob geen gevolgen.

“Ik betreur dit incident”, aldus Slob. “Zeker gezien de mogelijke impact ervan op scholen en leerlingen.” Examinatoren moeten zich nu voorbereiden op de afname van een andere versie van het examen. Dat kan in sommige gevallen betekenen dat bijvoorbeeld examenroosters moeten worden aangepast.

ANP
Beeld: Pixabay