Opmerkelijk

Vliegtuig wil bijna opstijgen vanaf taxibaan op Schiphol: 'Stop onmiddellijk!'

Een Boeing 737 is 6 september bijna opgestegen vanaf een taxibaan op Schiphol. De luchtverkeersleiding kwam net op tijd achter de fout en greep in, waarop de piloten de start afbraken. Het ging om een vlucht van Transavia naar Kreta.

Het vliegtuig taxiede in noordelijke richting langs de Zwanenburgbaan, waar het moest opstijgen. De piloten namen echter een bocht te vroeg, waardoor het toestel terechtkwam op een tweede taxibaan die parallel aan de startbaan loopt.

De gezagvoerders hadden niet in de gaten dat ze op de verkeerde baan zaten en zetten de start in. De luchtverkeersleiding sommeerde de piloten op het laatste moment te stoppen, waarna het toestel is teruggekeerd.

Geluidsopname Schiphol

Het ging om een vlucht van Transavia die in de vroege ochtend naar Chania op het Griekse eiland Kreta zou vertrekken. Op een geluidsopname is te horen hoe de luchtverkeersleider ingreep: “Transavia 1041, stop onmiddellijk, stop onmiddellijk, blijf staan!”

Toen de gezagvoerders lieten weten dat ze gestopt waren, luidde het antwoord. “Ja, u rolt van de taxibaan.”

Een luchtverkeersleider laat in het programma van Giel Beelen op Radio Veronica weten het ongelooflijk te vinden dat de piloten niet doorhadden dat ze op de verkeerde baan zaten. “Als je op een startbaan staat, merk je meteen het verschil met een taxibaan. Heel bijzonder dit.”

Onderzoek ingesteld

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld. Volgens de raad is het vliegtuig na het incident “zonder verdere bijzonderheden” van de juiste baan opgestegen.

Het is niet het eerste incident op de Zwanenburgbaan op Schiphol. In februari 2010 vertrok een Boeing 737 van KLM ook al van de taxibaan. Toen werd door de luchtverkeersleiding besloten om de start niet af te breken.

“Het vliegtuig had al hoge snelheid en door de natte sneeuw was de taxibaan erg glibberig,” legt de luchtverkeersleider uit aan Giel Beelen.

Redactie/ANP