Sport

Vriend die kist Fernando Ricksen droeg: 'Het leek wel een staatsbegrafenis'

Vincent de Vries was woensdag bij de rouwdienst voor zijn vriend Fernando Ricksen in het Schotse Glasgow. De opkomst voor de oud-voetballer was massaal. “Ik heb zelden zoiets gezien.”

Fernando Ricksen (43) leed aan de spierziekte ALS en overleed vorige week. Duizenden fans verzamelden zich in de middag rond het Ibrox-stadion van de Glasgow Rangers om een laatste groet te brengen aan de voormalige rechtsback van de club.

‘Soort staatsbegrafenis’

De rouwstoet ging van het stadion naar de kerk, waar herdenkingsdienst gehouden. Vincent, die ook de biograaf van Ricksen was, droeg de kist van zijn vriend. “Toen we bij het stadion vertrokken, was er een mensenmassa. Echt niet normaal.”

Hij zegt zelden zoiets te hebben gezien. “Het leek wel een soort staatsbegrafenis. Fans stonden rijen dik langs de kant te wachten op Fernando. Er werden sjaaltjes, beren en shirts gegooid.”

Lees ook: Rouwstoet Fernando Ricksen onder luid applaus door Glasgow: ‘Het was een fantastische man’

De massale opkomst voor zijn vriend ontroert Vincent: “Het is indrukwekkend hoeveel mensen Fernando op de been heeft gekregen. Echt ongelooflijk.”

Ook de moeder en broer van Ricksen waren volgens de biograaf verrast. “Zijn broer wist niet hoe populair Fernando was. Hij had echt niet door dat zoveel mensen in Schotland achter hem staan.”

‘Laatste weken mensonterend’

Na de rouwdienst voelt Vincent opluchting. De laatste weken waren namelijk vreselijk voor de ALS-patiënt, vertelt hij. “Het was mensonterend. Hij kon nauwelijks meer communiceren, was heel erg afgevallen.”

Ricksen heeft eigenlijk iets te lang geleefd volgens zijn vriend. “Het is het beter zo. Fernando is nu uit zijn lijden verlost.”

Lees ook: Schokkende foto van doodzieke Fernando Ricksen

Vincent is er zeker van dat Ricksen trots zou zijn geweest woensdag, op al die mensen die langs de kant stonden. “Toen Fernando ALS kreeg wisten weinig mensen er vanaf, hij heeft de ziekte op de kaart gezet.”

“Fernando heeft altijd gezegd: ik ben de eerste die het gaat overleven. Artsen gaven hem vier maanden, hij heeft het bijna zes jaar volgehouden”, kijkt Vincent terug.

Foto: ANP