Vierdaagseloper moet drinken ondanks uitblijven hitte

Vierdaagselopers moeten dinsdag op hun eerste wandeldag zorgen dat ze genoeg water drinken. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt het dinsdag niet echt warm.

Weeronline verwacht dat het dinsdag niet warmer wordt dan 22 graden. Bovendien wordt die temperatuur pas aan het einde van de dag verwacht.

Bij de start is het zo’n 12 graden. Omdat de warmte meevalt, zouden wandelaars kunnen vergeten om onderweg te drinken. Dat is ongezond, waarschuwt de organisatie. Uit fysiologisch onderzoek is gebleken dat de eerste dag van de Vierdaagse de grootste aanslag op het lichaam is. Ruim 20 procent van de deelnemers komt uitgedroogd over de finish als ze niet extra drinken onderweg. Wie niet voldoende drinkt, kan oververhit raken of flauwvallen bij stilstaan. Na de eerste dag heeft het lichaam zich aangepast aan de zware belasting volgens de inspanningsfysiologen die de Vierdaagsebegeleiden.

Wetenschappers

Tijdens de 103e Vierdaagse deze week onderzoeken wetenschappers ook of wandelaars onderweg voldoende gezonde voeding kunnen krijgen. Daarnaast loopt er een onderzoek naar de luchtkwaliteit onderweg en naar het effect van het eten van gezonde groenten op de wandelprestatie.