Opmerkelijk

Veteraan is alles kwijt na huisuitzetting: uniform en medailles vernietigd

De 45-jarige Jamal heeft last van een posttraumatische stress-stoornis (ptss), kreeg een hoge huurachterstand en werd zijn huis uitgezet. Zonder dat hij het wist, heeft de deurwaarder daarbij voor hem zeer waardevolle spullen vernietigd.

Zeven medailles die hij na militaire missies in het buitenland had gekregen en zijn militaire gala-uniform is hij nu voor altijd kwijt. “Mijn status in mijn leven is kapotgemaakt,” zegt een geëmotioneerde Jamal.

Missies in Bosnië en Irak

Als Rode Baret werkt Jamal mee aan gevaarlijke missies in Bosnië en Irak. Hij merkt daar dat hij veel moeite heeft met kinderen die slachtoffer zijn van de oorlogen. Als in Nederland zijn eigen zoontje grote gezondheidsproblemen heeft, breekt Jamal. Hij krijgt de diagnose zware ptss. Door zijn trauma kan hij niet meer werken.

Lees ook: Het leven van veteranen gaat niet over rozen: ‘8 procent geeft leven 6 of lager’

Na de problemen met zijn verhuurder is hij verhuisd naar een opvang voor veteranen. Hier mist hij zijn eigen uniform. Een uniform vertelt namelijk over je verleden. “Alles wat je meegemaakt hebt komt erop te staan. Je hele leven bij Defensie.”

Invoeren ‘snuffelplicht’

Wettelijk gezien stond de deurwaarder in zijn recht toen hij besloot de spullen van Jamal te vernietigen. Bewoners zijn bij een ontruiming namelijk zelf verantwoordelijk voor het veiligstellen van hun spullen.

Lees ook: Deurwaarder mag minder in beslag nemen bij mensen onder bestaansminimum

Peter Schouten, advocaat van Jamal, pleit voor aanpassing van de huidige regels: “Ik vind dat deurwaarders een snuffelplicht zouden moeten hebben bij een ontruiming, dat ze even de tijd nemen. Wat evident spullen van emotionele waarde zijn, zouden bewaard moeten blijven.”

Hulp van Defensie

Gelukkig voor Jamal besloot zijn voormalig werkgever hem te helpen. Het Ministerie van Defensie hielp hem financieel en gaf hem replica’s van de medailles. Jamal is er blij mee, al voelt het wel anders: “Ze hebben toch een andere andere waarde. Die heb je na de missies gekregen. De wond die je bij je draagt wordt verzacht door die medailles.”

Dinsdag kwam er nog een goed bericht. Generaal Ron Smits van de Luchtmobiele Brigade laat namelijk weten dat Jamal er ook vanuit mag gaan dat hij een vervangend militair gala-uniform krijgt.