Max Verstappen krijgt betere motor, vijf plekken achteruit op de grid in Rusland

Max Verstappen krijgt in Sotsji bij de Grote Prijs van Rusland weer een verbeterde versie van de Honda-motor. Het levert de Formule 1-coureur van Red Bull wel een gridstraf op. Volgens Honda moet Verstappen zondag vijf plekken naar achteren op de startopstelling omdat een deel van de aandrijving, de verbrandingsmotor, wordt vervangen.

Begin deze maand kreeg de Nederlander bij de GP van Italië al een flink aangepaste motor. Verstappen moest toen op Monza helemaal achteraan starten. Een inhaalrace bracht hem naar de achtste plek. Afgelopen week in Singapore eindigde Verstappen als derde, achter de twee Ferrari’s.

Ook teamgenoot Verstappen naar achteren

Zijn Thaise teamgenoot Alexander Albon en Pierre Gasly van Toro Rosso, dat eveneens krachtbronnen van Honda gebruikt, schuiven na de kwalificatie van zaterdag ook vijf plaatsen op naar achteren omdat hun verbrandingsmotor wordt verwisseld. Iedere coureur mag slechts een beperkt aantal onderdelen van de motor tijdens het seizoen laten vervangen. Als dat vaker gebeurt, volgt een gridstraf.

De Rus Daniil Kviat weet nu al dat hij zondag voor eigen publiek achteraan start. In de Toro Rosso van Kviat wordt, afgezien van de batterij, de hele aandrijving vervangen. De gridstraf die daaraan vastzit, zorgt ervoor dat Kviat vanaf de laatste rij moet beginnen op het circuit van Sotsji.

Volgende twee races belangrijk

Honda voert de motorwissel nu door omdat de race in Rusland de bolides van Red Bull en Toro Rosso normaal gesproken wat minder goed ligt dan de volgende grands prix. De race in Japan is op 13 oktober. Twee weken later volgt de grand prix van Mexico. De race in Japan is op het thuiscircuit van motorleverancier Honda. Max Verstappen won de afgelopen twee jaar de race in Mexico.

Dit seizoen heeft Max Verstappen tot nu toe twee keer gewonnen. In Oostenrijk en Duitsland ging hij als eerste over de finish. Daarnaast haalde hij drie keer de derde plaats, voor het laatst afgelopen weekend in Singapore.