Veroordelingen liquidatieproces blijven staan

SCHIPHOL (ANP) – De veroordelingen in het geruchtmakende liquidatieproces Passage blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Vier verdachten kregen levenslang opgelegd.

Passage draaide in hoofdzaak om zeven liquidaties in het criminele milieu, gepleegd in 1993, 2005 en 2006. Huurmoordenaar Jesse R., veroordeeld tot levenslang, was als enige bij alle moorden betrokken. Zijn advocaat Sander Janssen heeft in cassatie bezwaar gemaakt tegen de inzet van twee kroongetuigen in de zaak, Peter la S. en Fred R. Volgens Janssen heeft justitie zich niet aan de wet gehouden door oncontroleerbare financiële afspraken te maken met de kroongetuigen.

Volgens de Hoge Raad zijn de toezeggingen aan de kroongetuigen rechtmatig geweest. De raad volgt daarmee het advies van de advocaat-generaal bij de raad. Het Openbaar Ministerie (OM) mag volgens de Hoge Raad toezeggingen over strafvermindering doen, zolang die worden gecontroleerd door een rechter.

Schikking

Als met een kroongetuige een schikking wordt getroffen over bijvoorbeeld het terugbetalen van criminele winsten, dan is die controle niet nodig. Wel moet een onderzoeksrechter dan worden geïnformeerd door het OM. Over de maatregelen die zijn genomen om een kroongetuige te beschermen hoeft justitie geen informatie te geven, aldus de Hoge Raad.

De raad noemde ook het opleggen van een levenslange gevangenisstraf niet in strijd met Europese regels. Volgens het hoogste rechtscollege is een ,,voldoende stelsel van herbeoordelingen” in het leven geroepen, dat ,,verkorting van die straf mogelijk maakt.”

De verdachten Dino Soerel, Jesse R., Siegfried S. en Mohammed R. kregen levenslang opgelegd. Alleen Mohammed R. was dinsdag aanwezig bij de uitspraak van de raad, die daarvoor was afgereisd naar de extra-beveiligde zittingszaal van de rechtbank op Schiphol.