Misdaad

Verdachten Ruinerwold blijven voorlopig vast

De raadkamer van de rechtbank in Assen heeft woensdag bepaald dat de twee verdachten in de zaak-Ruinerwold langer in voorarrest moeten blijven, conform de wens van het Openbaar Ministerie.

Het gaat om de 67-jarige vader van het gezin, Gerrit-Jan van D., en de 58-jarige huurder van de boerderij, Josef B. De rechtbank handhaaft ook de beperkingen, waardoor het tweetal alleen contact mag hebben met hun advocaten.

Lees ook: Rechtbank wil eerst kijken in boerderij Ruinerwold

Vrijheidsberoving

Het duo zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Van D. geldt vooralsnog als de vader van de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in het Drentse Ruinerwold. Het OM wil aan de hand van een DNA-onderzoek vaststellen of het gezelschap ook daadwerkelijk familie van elkaar is. Josef B. is de huurder van de boerderij.

Lees meer: Het dossier over het spookgezin uit Ruinerwold

Het gezin woonde al jaren in afzondering. Half oktober kwam de zaak aan het rollen nadat de 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een dorpskroeg in Ruinerwold. Toen hij zijn verhaal deed aan de barman schakelde die de politie in.

Rechters die de zaak behandelen hebben woensdagmiddag een bezoek gebracht aan de boerderij.

ANP