Verdachten granaat ADO blijven in cel

DEN HAAG (ANP) – De drie mannen die verdacht worden van het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag april dit jaar, blijven voorlopig in de cel. De rechtbank vindt de verdenkingen zwaar genoeg om ze in ieder geval tot de volgende zitting op 23 oktober binnen te houden. Dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

De mannen ontkennen dat ze iets met de granaat te maken hebben. De 20-jarige verdachte Charafedinne G. geeft toe dat hij de auto bestuurde waarmee de drie vanuit Amsterdam op en neer reden, maar hij had naar eigen zeggen geen idee wat ze gingen doen. Faissal B. (18) zei ook niet te weten wat de bedoeling was. De even oude Hilal A. B. zou de granaat op het spelershome hebben geplakt. Hij zwijgt daarover.

De drie worden verdacht van bedreiging, het voorhanden hebben van een granaat en vernieling. Ze zitten sinds hun arrestatie afgelopen april vast in voorarrest.

Het explosief werd gevonden bij het gebouw naast het stadion van de eredivisieclub. Waarom de granaat daar geplaatst is, is niet duidelijk. Mogelijk ging het om een vergelding voor acties van Haagse voetbalfans. In februari werden verschillende plekken in Amsterdam beklad met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO Den Haag. Ook het bekende standbeeld de Dokwerker werd besmeurd met verf.