Misdaad

Verdachten moord Hümeyra vandaag voor de rechter

De rechtbank in Rotterdam buigt zich donderdag en vrijdag over de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra. Eind vorig jaar werd het meisje doodgeschoten op het schoolplein van het Designcollege in Rotterdam-West.

Hoofdverdachte Bekir E. (32) heeft al eerder bekend dat hij op 18 december het slachtoffer heeft doodgeschoten. Het meisje had eerder bij verschillende hulpinstanties al aangegeven dat ze gevaar liep.

Contactverbod Hümeyra

Hümeyra deed namelijk meerdere aangiften tegen E. wegens stalking, bedreiging en mishandeling. De hoofdverdachte kreeg een contactverbod opgelegd, maar kon deze herhaaldelijk schenden. Desondanks bleef E. op vrije voeten. Op de dag van de moord zou Hümeyra nog een afspraak hebben met de politie, omdat ze meer informatie had waardoor E. mogelijk kon worden opgepakt.

Medeverdachte Mohammed Al-M. (26) zou op 18 december samen met E. in een auto naar het Designcollege zijn gereden. Hij ontkent dat hij wist wat E. van plan was en werd in juni voorlopig vrijgelaten. Toch denkt justitie dat hij betrokken was bij de voorbereiding van de moord en mogelijk een ontvoering van het meisje.

Lees ook: Hulpverleners lieten Hümeyra compleet in de kou staan, blijkt uit onderzoek

In deze zaak ging veel mis, concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid onlangs. Politie, justitie en reclassering werkten langs elkaar heen en hadden te weinig aandacht voor de veiligheid van het meisje. Van politie tot justitieminister Ferd Grapperhaus kwamen excuses aan de familie. Dinsdag betuigde ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam spijt tijdens een raadsvergadering.

Minister Grapperhaus zei in oktober dat er maatregelen genomen moesten worden om stalking harder aan te pakken. Een van de maatregelen die volgend jaar moet komen is dat er bij de politie een regisseur moet komen die over de stalkingszaken gaat. Deze persoon is aanspreekpunt voor andere agenten en hulpverleningsinstanties.

ANP