Verdachten doden man Den Hoorn blijven in cel

DEN HAAG (ANP) – Alle drie de verdachten van betrokkenheid bij het doodsteken van een 59-jarige man uit Den Hoorn, begin 2018, blijven vastzitten. De rechtbank Den Haag wees vrijdag een verzoek van de advocaat van de vrouwelijke verdachte om haar voorlopig vrij te laten, af. De verdachten zitten al ruim 1,5 jaar in voorlopige hechtenis.

Een van de verdachten, de 42-jarige Vincent de B. uit Didam, zal worden gedwongen om bij de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak te verschijnen. Die is gepland op 26 en 27 september. Dan zal De B. als getuige aan de tand worden gevoeld door de advocaten van de twee andere verdachten, de 45-jarige Daniëlle van H. uit Delft en de 20-jarige Gijsbert S. uit Beverwijk.

De rechtbank stemde in met hun verzoek daartoe. De B., die vrijdag als enige niet op de zitting was, heeft pas onlangs een verklaring afgelegd. Daarin zou hij de meest belastende handelingen van het misdrijf in de schoenen van de andere twee verdachten schuiven.

Verslavingscircuit

Het slachtoffer, Wil Vogelaar, werd op 22 januari 2018 dood gevonden in zijn woning. De man was ernstig toegetakeld, met tape vastgebonden en had twee messen in zijn rug. Het slachtoffer had een broze gezondheid en liep met een rollator na een heupoperatie.

De vier kenden elkaar vanuit het verslavingscircuit en gebruikten allerlei drugs door elkaar. Zo blijkt volgens advocaat Yehudi Moszkowicz uit het toxicologisch onderzoek dat Vogelaar “een halve apotheek” in zijn bloed had, zoals diverse slaapmiddelen, cannabis, cocaïne, morfine, MDMA en GHB. Vooral die laatste drug in combinatie met alcohol, die ook is aangetroffen, kan dodelijk zijn.

Moszkowicz, die de vrouwelijke verdachte bijstaat, wil misschien nader onderzoek naar de doodsoorzaak. Het kan volgens hem zijn dat het slachtoffer sowieso al ten dode was opgeschreven.