Misdaad

Verdachte vermissing Rotterdams meisje vast in beperkingen

De 49-jarige Amerikaan die vrijdag werd opgepakt voor betrokkenheid bij de vermissing van de 12-jarige Rotterdamse scholiere, wordt verdacht van onttrekking van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. Dat meldt het Openbaar Ministerie zaterdag, een dag nadat het meisje en de Amerikaan werden aangetroffen in een hotel in het centrum van Rotterdam.

De verdachte zit in volledige beperking en mag alleen door zijn advocaat worden bezocht. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Het OM zegt na de voorgeleiding mogelijk nadere bijzonderheden over de aanklacht te kunnen geven, mede op basis van het lopende onderzoek.

AMBER Alert

Wegens de verdwijning van de scholiere werd in de nacht van donderdag op vrijdag een AMBER Alert gegeven. Het meisje was donderdag rond 12.30 uur vertrokken van haar school, maar kwam niet thuis aan. Ze had haar docent verteld dat ze een afspraak had bij de orthodontist. Uit onderzoek is gebleken dat ze helemaal geen afspraak had.

Groomingzaak

Volgens Arda Gerkens, directeur van Expertisebureau Online Kindermisbruik, wijst alles er op dat de verdachte een online-kinderlokker is. “Als ik het allemaal bij elkaar optel, en dat is echt wat we van de media heb gehoord en gezien, lijkt het er toch op dat het meisje heeft gechat met een onbekend persoon die haar heeft overgehaald om zich met smoesje van school af te melden en met hem mee te gaan. Hij is helemaal uit Amerika gekomen. Het lijkt echt op een groomingzaak.”