Verdachte stak vrouwen 'voor de kick'

ALKMAAR (ANP) – De 23-jarige René V., verdacht van het steken van vier vrouwen vanuit zijn auto, heeft na zijn arrestatie in april bij de politie en de rechter-commissaris direct een bekentenis afgelegd. Hij heeft verklaard dat hij de vrouwen heeft gestoken omdat hij er opgewonden van raakte. Het Openbaar Ministerie maakte donderdag tijdens een inleidende rechtszitting bij de rechtbank in Alkmaar bekend dat V. ook wordt verdacht van het met zijn auto aanrijden van een vrouw. V. zou daarna zijn doorgereden.

De uit Julianadorp afkomstige V. heeft gezegd dat hij niet de bedoeling heeft gehad de betrokken vrouwen “te doden of te verwonden”, zo tekende de rechter-commissaris uit zijn mond op. “Ik denk dat ik er een kick van kreeg”, aldus de verdachte toen. De vrouwen, die aan het hardlopen of fietsen waren, werden geraakt in een arm of in de borst. In elk geval een van hen liep daardoor een klaplong op en verkeerde enige tijd in kritieke toestand. De gebeurtenissen leidden tot veel onrust in de regio.

De steekincidenten deden zich vorig jaar november en in januari van dit jaar voor in Castricum, Egmond-Binnen en Barsingerhorn.

Psycholoog

Bij de huidige aanklacht wordt een iets oudere zaak gevoegd, die draait om bedreiging en stalking. In totaal gaat het in beide zaken om elf slachtoffers, allen vrouwen. Een aantal van hen was in de rechtszaal aanwezig.

In het kader van de bedreigings- en stalkingszaak was V. onder behandeling bij een psycholoog. Die hield hij onwetend van zijn onverhoedse aanvallen op vrouwen. V. is bereid mee te werken aan onderzoek naar zijn psyche.

Spijt

V. heeft spijt betuigd en deed dat nogmaals op de zitting. Hij heeft verklaard dat hij dacht zijn zaakjes voor elkaar te hebben, met zijn vriendin en zijn nieuwe baan als vrachtwagenchauffeur. “Huisje, boompje, beestje.”

De rechtbank zal de zaak op 17 oktober inhoudelijk behandelen.