Gezondheid

Venray krijgt eerste lachgaswinkel van Nederland

Burgemeester Hans Gilissen van Venray is er tegen, maar het gaat toch echt gebeuren. De lachgaswinkel Valse Lucht, gaat vrijdagmiddag om 15.00 uur open, gelijk met de start van de kermis in Venray. “De eerste, echte lachgaswinkel van Nederland”, zegt winkelier Mathieu Hölzken met een brede grijns op z’n gezicht.

In zijn winkel heeft Hölzken dertig bioscoopstoelen neergezet, waarop gebruikers lekker onderuit kunnen zakken bij het inhaleren van een ballonnetje. Zelf heeft Hölzken het ook al eens geprobeerd. “Dat gaf een leuk roesje”, zegt de 48-jarige winkelier.

Lees ook: Politie onderschept 119 kilo illegaal lachgas in auto

Hölzken speelt handig in op het toenemende gebruik van lachgas. “De helft van de jeugd in Nederland heeft al ballonnetjes gehad”, weet hij. “Dus bij mij kunnen bezoekers van de kermis letterlijk even op adem komen.”

Niet tegen te houden

Omdat het verkoop van lachgas sinds 2016 onder de warenwet valt mogen er dus lachgaswinkels geopend wordt. Hoe graag de gemeente het ook wilde voorkomen, tegenhouden mag niet. “Spijtig. We willen het niet, het is onwenselijk, en gezond kan het niet zijn”, zegt een woordvoerder van de gemeente Venray. Wel hebben ze met Hölzken afgesproken dat het lachgas alleen ín de winkel mag worden gebruikt en niet op het kermisterrein.

Gezondheidsproblemen

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) luidde eerder de noodklok. Zij zien een flinke stijging in het aantal meldingen van gezondheidsklachten door het gebruik van lachgas. In vijf jaar is het aantal meldingen vervijfvoudigd.

Lees ook: Tintelingen en verlamd gevoel: steeds meer klachten door lachgas

Veelvoorkomende klachten na het gebruik zijn misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Bij veelvuldig gebruik kan het zelfs leiden tot een verlamd gevoel in armen en benen of zelfs een hartaanval.

ANP/Redactie