Lifestyle & Entertainment

Grote meerderheid wil absoluut geen vegetarisch kerstdiner

Nederlanders zijn niet van plan om vlees of vis te laten staan tijdens kerst. Zo’n 79 procent zou tijdens de feestdagen absoluut geen volledig vegetarisch menu koken voor zichzelf of voor gasten.

Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder 1445 mensen.

Toch blijkt dat Nederlanders veel keuzes creëren in wat er op tafel staat. Zo’n 57 procent van de mensen eet vlees, 2 procent eet vegetarisch en 1 procent eet vis, maar tegelijkertijd kiest 26 procent ervoor om meerdere schalen op tafel te zetten met zowel vlees, vis als vegetarische opties.

Opties kerstmagazines

Opvallend is dat het aantal vegetarische opties in kerstmagazines wel is toegenomen. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat in de kerstmagazines van supermarkten 2 procent meer vegetarische recepten staan dan vorig jaar.

Lees ook: Jolanda haalt twaalf volstrekt onbekenden in huis voor kerstdiner

Dit jaar zijn er volgens de dierenrechtenorganisatie voor het eerst in alle supermarkten opties voor vegetarische Kerstdagen. Toch laten de meeste Nederlanders zich niet door verleiden. Ongeveer 65 procent vindt een kerstdiner zonder wild, gevogelte of ander vlees geen kerstdiner.

Vegetarisch in restaurants

Restaurants en winkels geven gehoor aan de vraag naar meer vegetarisch eten tijdens de Kerst. In plaats van alleen maar vlees, wordt er steeds meer groente geserveerd. En dat is vaak nog leuker ook, vertelt deze chef-kok.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.