Opmerkelijk

Veendamse Dennis vindt Duitse granaat en begraaft deze noodgedwongen in voortuin

De 28-jarige Dennis Meijer uit het Groningse Veendam heeft woensdagavond een opmerkelijk vondst gedaan in een afgelegen akker in Muntendam. Hij was met zijn metaaldetector op zoek naar oude munten maar kwam iets heel anders tegen, namelijk een Duitse granaat uit de Tweede Wereldoorlog.

Toen de detector van Dennis rond 23:00 uur afging had hij geen explosief verwacht: ”Ik ben op zoek naar oude munten dus toen ik erachter kwam dat het om een oude granaat ging heb ik direct de politie gebeld om te vragen of zij het explosief op wilden halen.” Omdat er in de buurt ook kinderen aan het rondhangen waren besloot hij om het stuk geschutmunitie noodgedwongen mee te nemen naar huis. ”Dit deed ik  zodat de hulpdienst het daar op kon halen. Maar dat liep even anders.”

Het gebied waar de hobbyist woensdagavond aan het rondsnuffelen was is in de oorlog bestookt met Duitse granaten. Een paar van die explosieven zijn niet tot ontploffing gebracht. De granaat die Dennis vond had een kaliber van 3.8 inch, omgerekend 9.4 centimeter. Genoeg om flinke schade toe te brengen aan woningen en voertuigen.

Per ongeluk laten vallen

”Het is toch best spannend om met een granaat in je hand naar huis te lopen”, vertelt Dennis verder. ”Het hielp ook niet dat ik de granaat per ongeluk heb laten vallen voor mijn voordeur. Achteraf heb ik van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gehoord dat ik, en iedereen in de straat geluk heeft gehad, als de granaat tot ontploffing zou komen dan zou de ravage in de straat enorm zijn.” Kort na thuiskomst arriveerden er twee politieagenten die tot het besluit kwamen om voor de nacht het explosief maar te begraven… in de voortuin van Dennis en zijn vader.

De twee agenten hebben toen een gat gegraven van zo’n 10 centimeter en het explosief begraven. ”Het voelt toch wel apart om voor een nacht een explosief in je voortuin te hebben liggen”, biecht Dennis op. Het is ook niet de eerste keer dat Dennis op een explosief stuit. Eerder vond hij ook al een granaat.

Potentiële ravage

Donderdagochtend stond de EOD op de stoep om de munitie uit de voortuin van Dennis te halen. Ook zij bevestigen dat Dennis en de omwonenden in de buurt geluk hebben gehad. ”De ontsteker was nog intact dus de boel had kunnen ontploffen. Als dat was gebeurd dat zou de voorgevel van mijn woning zijn weggevaagd, ook zou er veel schade zijn aan de ramen en dakpannen van mijn buren”, vertelt Dennis.

De overburen waren niet erg blij met de actie van Dennis. ”Ze schrokken wel toen ik het verhaal vertelde, die waren niet erg blij met mij nee,” aldus Dennis.

De EOD heeft de granaat meegenomen en gaat  in de buurt tot ontploffing gebracht.