Lifestyle & Entertainment

Vastenmaand ramadan van start

Voor meer dan een miljard moslims wereldwijd, onder wie ruim een half miljoen Nederlanders, begint maandag de ramadan. Een maand lang mogen ze van het ochtendgloren tot in de avond niet eten, niet drinken, niet vrijen en niet roken.

Daarnaast mogen ze ook niet liegen en roddelen. Ze moeten juist extra aan liefdadigheid doen. De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Ramadan eindigt met het Suikerfeest op 5 juni. Zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten.

Iftar

Het vasten begint elke dag bij het ochtendgebed (fajr). Dat is rond 4.00 uur ‘s ochtends, vlak voordat de zon opkomt. Het vasten duurt tot het avondgebed (maghrib), grofweg tussen 21.30 en 22.00 uur. Daarna volgt de iftar, de maaltijd waarmee het vasten wordt gebroken.

De periode van ramadan verschuift, omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de stand van de maan. Een paar jaar geleden viel de ramadan midden in de zomer, over een jaar of tien is de ramadan juist in de Nederlandse winter.