Gezondheid

Vaker ernstig letsel bij ouderen die vallen: 'Ik viel vier of vijf keer per week'

Ouderen die vallen lopen steeds vaker ernstig letsel op. Elke vijf minuten belandt er een een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp. Marion Teijgeler (68) uit Blaricum viel tot voor kort bijna elke dag.

Ze brak haar enkel en had talloze blauwe plekken en schaafplekken. Een veelvoorkomend probleem, want de afgelopen tien jaar is er een stijging van 6 procent van ernstig letsel na een valongeval. Dat constateert VeiligheidNL, organisator van de Valpreventieweek die vandaag van start gaat.

Vallen heeft impact op leven

“Het letsel heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen en hun kwaliteit van leven”, zegt valpreventie-expert Wietske Hoekstra van VeiligheidNL. Daarom worden er tijdens de Valpreventieweek activiteiten georganiseerd om het risico op vallen te verkleinen.

Redelijk ingeburgerd onder de ouderen zijn de valtrainingen. Speciale lessen waarin wordt gewerkt aan looppatronen, spierkracht en de valoorzaken vak 65-plussers. Ook Marion Teijgeler had er baat bij. “Na jarenlang in een rolstoel vanwege aandoeningen aan mijn gewichten, kan ik dankzij de trainingen weer lopen.”

Steeds meer ouderen die vallen

VeiligheidNL voorspelt dat het aantal bezoeken aan de eerste hulp tot 2050 met 47 procent zal toenemen. Voor 70-plussers verwacht het expertisecentrum zelfs een stijging van 71 procent.

Zo’n stijging kan volgens Hoekstra de hele samenleving ontwrichten. “Getroffen ouderen hebben een grote kans in het ziekenhuis of verpleeghuis te belanden. Daardoor komt de zorg voor ouderen verder onder druk te staan: plek in verpleeghuizen is beperkt, spoedzorg raakt overvraagd en Wmo-voorzieningen staan onder druk.”

Beeld: Shutterstock