Misdaad

Vader Ivana Smit zweert 'het leven van de Johnsons kapot te maken'

De vader van topmodel Ivana Smit zint op wraak, vertelt hij zaterdag in het AD. Zijn dochter werd bijna twee jaar geleden dood gevonden in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

“Ik ga door tot het einde, tot mijn einde. Ons leven is toch al voorbij”, vertelt hij in de krant. “Ik heb bij de kist mijn dochter gerechtigheid beloofd.”

Ivana viel op 7 december 2017 van de twintigste verdieping van een flat in Kuala Lumpur. Ze maakte een val val 42 meter vanaf een balkon en overleefde de klap niet.

Moordonderzoek Ivana Smit

Het topmodel bracht de laatste uren van haar leven door bij het Amerikaanse echtpaar Alex en Luna Johnson, met wie ze daarvoor naar een club was geweest. Aanvankelijk ging de Maleisische politie uit van een ongeluk.

In maart oordeelde ook de rechtbank in Kuala Lumpur dat de dood van Ivana een ongeluk was. Maar vorige week oordeelde het Maleisische gerechtshof in hoger beroep dat het topmodel is omgekomen “door het handelen van derden”.

Lees ook: Misdaadjournalist Thijs Zeeman confronteert verdwenen Johnsons met vragen over dood Ivana

Daarom wordt haar overlijden opnieuw onderzocht, nu als moord. Goed nieuws voor de familie van Ivana dus, maar vader Marcel heeft niet veel vertrouwen. “Voor moord krijg ik ze nooit meer veroordeeld. Alle bewijzen zijn weg.”

Amerikanen aan de leugendetector?

Hij zweert het leven van de Johnsons kapot te maken, “zoals ze ook ons leven kapotgemaakt hebben”. “Mijn dochter is overleden aan een overdosis, maar hij heeft haar van het balkon gegooid. En dat moet-ie gewoon bekennen.”

Lees ook: Vader Ivana Smit: ‘Ik heb aan haar beloofd gerechtigheid te zoeken’

De nabestaanden van Ivana willen het echtpaar aan een leugendetector leggen. Zij laten daarop aan het AD weten daar niet aan mee te zullen werken. Volgens hen is het ondergaan van een “ouderwetse” leugendetectortest als “een heksenproef in de tijd van de heksenjacht”.

De Johnsons zeggen dat de familie Smit de geschiedenis “wil herschrijven met hun mediacampagne”. “Voor ons is duidelijk dat dit een pr-gevecht is. Niet om gerechtigheid te krijgen, maar om hun honger naar wraak te stillen”, laten de twee weten.

ANP