Misdaad

Vader die eigen huis met slapende zoontjes in brand stak krijgt acht jaar cel

Een 32-jarige vader uit Eindhoven moet acht jaar de gevangenis in voor poging tot moord op zijn eigen kinderen. Ook kreeg hij dinsdag van de rechter tbs met dwangverpleging opgelegd.

In november vorig jaar stak de man zijn eigen huis in brand. Hij wilde een einde maken aan zijn eigen leven en aan dat van zijn kinderen van 3, 4 en 9 jaar oud. De poging mislukte, de kinderen en de vader werden op het nippertje gered door de brandweer.

Moeilijke scheiding

De man was verwikkeld in een moeilijke scheiding. Hij vond dat hij zijn kinderen te weinig zag, zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. De vader stak de woning in brand en ging vervolgens met zijn kinderen op zolder slapen. Toen de brandweer arriveerde, waren twee kinderen inmiddels bewusteloos.

Lees ook: Brandweer redt drie kinderen en vader uit brandende woning Eindhoven

Volgens justitie is ternauwernood een gezinsmoord voorkomen. De officier sprak twee weken geleden van een drievoudige poging tot moord. Haar eis was gelijk aan het vonnis van de rechter: acht maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Knoeien met rookmelder

Uit onderzoek van de politie bleek dat er met een rookmelder in het huis was geknoeid. Ook is duidelijk geworden dat de man op verschillende plekken stapels papier in brand heeft gestoken. In de nacht voor de brandstichting schreef de man een afscheidsbrief aan zijn ex-vrouw.

Tot op de dag van vandaag ontkent de man elke betrokkenheid. De rechtbank verwijt de vader niets te hebben gedaan om zijn gezin in veiligheid te brengen.

Van de rechtbank moet de man zijn zoontjes ook een schadevergoeding betalen van zo’n 12.000 euro per persoon. De rechter hield er wel rekening mee dat de man aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis lijdt en spoedig behandeld moet worden.