112

Urker vissers redden 21 vluchtelingen, onder wie een baby'tje

Urker vissers van kotter Hennie stonden vannacht voor een grote verrassing. Ze dachten rustig een uiltje te kunnen knappen, maar raakten verzeild in een reddingsactie. Uiteindelijk haalden de mannen 21 vluchtelingen uit een half gezonken bootje. Onder hen ook een baby’tje van nog geen jaar oud.

Lees ook: Bert Marinus vond twee Syrische vluchtelingen in zijn camper

Een tijdje terug stuurde de vrouw van bemanningslid Klaas Kramer nog een berichtje door. Dat er wel vaker vluchtelingen worden aangetroffen in het gebied waar haar man vist. Kramer: “Ik zei toen tegen mijn vrouw: die komen wij nooit tegen.”

Daar kwam afgelopen nacht plots verandering in. “Toen de Franse kustwacht ons opriep en zei dat er ook kinderen aan boord waren, denk je niet na, dan zet je meteen koers”, vertelt schipper Tiemen Klaas Wezelman aan Hart van Nederland.

Lees ook: Duikers die lichamen uit Urker kotter borgen over hun ervaring

De locatie die de Urker vissers doorkregen van de kustwacht, bleek niet te kloppen. Daarop heeft de bemanning zich verspreid over het dek om goed over de zee uit te kijken, terwijl de Hennie rustig doorvoer. “Je gaat niet op volle snelheid rondvaren. Voor hetzelfde geld vaar je die mensen ondersteboven.”

Net op tijd

Een knipperend lampje van een smartphone leidt de kotter naar het bootje met Iraakse vluchtelingen. Net op tijd, vertelt de schipper. “Er stond al 30, 40 centimeter water in het bootje. Het lag tegen zinken aan. Als we een half uurtje verder waren geweest, dan waren die mensen er niet meer.”

Bemanningslid Jacob Woord zag meteen dat er een vrouw en twee kinderen in het bootje zaten. “De baby was nog geen jaar oud, de peuter was een jaar of drie. Ze waren onderkoeld, wat kun je ze dan meer aanbieden dan een beetje warmte en een deken.”

De drie vissers kunnen zich geen van allen voorstellen zelf ooit zo’n vluchtactie te ondernemen. Kramer, zelf vader van twee dochters: “Die mensen hebben zich niet ingelezen, die hebben gedacht: we gaan ervoor.”

Beeld: ANP