Unieke pasfoto's van Irene Brigade ontdekt

DEN HAAG (ANP) – Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft honderden foto’s ontdekt waarop veel militairen van de Prinses Irene Brigade staan geportretteerd. Het gaat om meer dan 600 pasfoto’s van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vertrokken om mee te vechten voor de bevrijding van Nederland.

“Met de ontdekking van de honderden portretten krijgen de militairen bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een gezicht”, meldt het NIMH, dat de collectie donderdag heeft toegevoegd aan zijn onlinebeeldbank. Ook is een selectie van het beeldmateriaal te zien in de maandelijkse bevrijdingskrant op 75jaarvrij.nl.

De identiteit van een groot aantal mensen dat op de foto’s staat, is nog onbekend. Het onderzoekscentrum roept daarom mensen op zich te melden als zij aanvullende persoonsinformatie hebben.

Doos

Judith Moortgat van het NIMH laat weten dat eind vorig jaar een doos in het 10 kilometer lange archief is gevonden met daarin negatieven. Op de doos stonden de letters PIB. “Dat wekte onze interesse”, zegt Moortgat. De negatieven bleken pasfoto’s van niet alleen de Irenemannen, maar ook van andere Engelandvaarders en oorlogsvliegers, die tussen 1942 en 1944 zijn gemaakt.

Volgens Moortgat hield het Britse oorlogsministerie destijds heel goed bij wie in Engeland aankwam. Daarvoor werden interviews afgenomen. Moortgat vermoedt dat de pasfoto’s zijn gemaakt tijdens die interviews.

De 1200 militairen van de Prinses Irene Brigade landden in augustus 1944 op het strand bij Arromanches. Via Frankrijk en België arriveerde de brigade in Nederland, waar ze onder meer betrokken waren bij de gevechten in Zeeland en de bevrijding van Tilburg en Den Haag.