Politiek

'Afgewezen asielzoekers vertrekken bijna nooit naar thuisland'

Asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn, vertrekken nauwelijks uit de speciaal opgezette Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV’s). Dat blijkt uit cijfers die door De Telegraaf zijn verzameld.

De LVV’s zijn de opvolger van de zogeheten ‘bed-, bad-, broodvoorzieningen’. Een halfjaar geleden is deze opvang gestart om te voorkomen dat illegalen over straat zwerven. In de centra worden ze voorbereid om terug te gaan naar eigen land.

In vier centra’s in Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Groningen zijn in het afgelopen halfjaar ten minste 750 mensen opgevangen. Van hen gingen er maar dertien terug naar hum thuisland, volgens De Telegraaf. De gemeente Amsterdam wil de gegevens niet verstrekken.

Asielzoekers uit veilige landen

VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden baalt van de cijfers. “Het is niet de bedoeling dat illegalen hier eindeloos blijven hangen.”

Vrijwel alle mensen die in een LVV terechtkomen zijn volgens de krant afgewezen asielzoekers. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegalen uit veilige landen zoals Algerije en Armenië die makkelijk terug kunnen naar eigen land, of Eritreeërs die ook geen recht hebben om hier te blijven.

ANP