Politiek

President Trump: 'Enkele Europese landen bereid om IS-strijders terug te nemen'

“Enkele Europese landen” zijn bereid landgenoten terug te nemen die zich als IS-strijders hadden aangesloten en gevangen zitten. Dat verklaart de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag op Twitter. Hij laat daarbij niet weten om welke landen het gaat.

“Dit is goed nieuws maar het zou moeten zijn gebeurd nadat wij ze hadden gepakt”, aldus Trump. “Hoe dan ook, een enorme vooruitgang.”

Tekst gaat verder onder het Twitterbericht

750 IS-strijders vrijgelaten

Vrijdag verklaarde de Turkse president Recep Erdogan dat Koerdische milities van YPG in Noord-Syrië 750 IS-strijders had vrijgelaten. Het Turkse leger zou 195 strijders weer hebben opgepakt.

Trump zet al langer Europese landen, vooral Duitsland en Frankrijk, onder druk om IS-strijders terug te laten keren die nu veelal vast zitten in kampen in Syrië. Tot nu toe was dat tevergeefs. Ook Nederland ziet het niet zitten IS’ers terug te laten keren.

Lees ook: Dilan Yesilgöz: ‘Terughalen IS-kinderen vanuit Syrië voor VVD bespreekbaar’

De Britse krant The Guardian meldde dat België, Frankrijk en Duitsland IS’ers terughalen. De landen zouden gebruikmaken van de pauze van vijf dagen in de opmars van Turkije in het noorden van Syrië.

ANP