'Tijdelijk minder afval uit buitenland'

AMSTERDAM (ANP) – Verwerk de komende maanden minder afval uit het buitenland. Die oproep doet de de Vereniging Afvalbedrijven aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu).

De vereniging wil graag met de bewindsvrouw praten om te voorkomen dat er problemen ontstaan door de recente sluiting van vier van de zes verbrandingsovens van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam. De ovens zijn om veiligheidsredenen stilgezet. “Als er niet snel maatregelen worden genomen, kan er over enkele dagen op veel plaatsen geen afval meer worden opgehaald”, aldus de Vereniging Afvalbedrijven.

De oproep van de branchevereniging krijgt steun van burgemeester en wethouders van Amsterdam omdat er zo bij alle afvalverwerkers snel meer ruimte kan ontstaan om afval te verwerken. “De krappe capaciteit op de Nederlandse markt is een nationaal probleem. Het is daarom van belang dat het bedrijfsleven, de Rijksoverheid, provincies en gemeenten samen aan een langetermijnoplossing werken”, vindt de gemeente Amsterdam.