Misdaad

Tientallen gewonden Sri Lanka overleden, dodental stijgt naar 359

Het aantal doden als gevolg van de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka is gestegen naar 359. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn in ziekenhuizen 38 mensen overleden aan hun verwondingen, meldde de politie.

Meer dan 400 gewonden worden nog verzorgd in de ziekenhuizen. Velen verkeren nog in kritieke toestand. Er wordt gevreesd dat het dodental opnieuw naar boven wordt bijgesteld.

Meer arrestaties

De politie in Sri Lanka heeft dinsdagavond nog eens achttien verdachten opgepakt. In totaal zijn er 60 mensen gearresteerd. 32 mensen zitten nog steeds vast voor betrokkenheid bij de aanslagen. Volgens premier Ranil Wickremesinghe zijn er nog altijd verdachten op de vlucht, die in bezit zijn van explosieven.

Lees ook: Guy vluchtte uit Sri Lanka na aanslagen: ‘Ik trok het infuus uit mijn arm’

Gestudeerd in buitenland

Er komt ook steeds meer informatie over de daders beschikbaar. In totaal waren er negen zelfmoordterroristen die zichzelf hebben opgeblazen, een van de daders zou een vrouw zijn. Zij blies zichzelf op toen de politie haar woning binnenviel om haar te arresteren. Haar man, die nog steeds vastzit, en twee van haar zonen zijn ook betrokken bij de aanslagen.

Veel van de daders zouden ook hoogopgeleid zijn. ”Naast dat ze financieel onafhankelijk waren hebben een paar van hen ook in het buitenland gestudeerd’, vertelt premier Wickremesinghe. Een van de daders zou gestudeerd hebben in Engeland en Australië.

Opgeëist

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich 34 buitenlanders onder de dodelijke slachtoffers. Veertien buitenlanders worden nog vermist.

Lees ook: Slachtoffers aanslagen Sri Lanka herdacht op de Dam in Amsterdam

Drie Nederlanders kwamen om het leven bij de aanslagen, die inmiddels ook zijn opgeëist door terreurorganisatie IS.

ANP/Redactie