Politiek

Geëmotioneerde Marianne Thieme krijgt onverwachts lintje bij afscheid Tweede Kamer

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is bij haar afscheid van de Tweede Kamer als verrassing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze hield het niet helemaal droog toen haar afscheidsbrief werd voorgelezen.

De 47-jarige politica is een van de oprichters van de Partij voor de Dieren en zit sinds 2006 in de Kamer. Eind september maakte ze plots haar vertrek bekend op een ledendag van de partij. De reden voor haar vertrek maakte ze niet bekend.

Lees ook: Marianne Thieme verlaat de Tweede Kamer

Thieme kreeg het lintje opgespeld door Kamervoorzitter Khadija Arib. Tegenover Hart van Nederland noemde Thieme de onderscheiding een “blijk van dank voor haar verdiensten”. “Dit is bijzonder en ik ben er blij mee.”

‘Nog nooit zoveel debatten over milieu’

In haar afscheidsbrief, die werd voorgelezen door Arib, zei Thieme dat “vrijwel alle Kamerleden die ik heb leren kennen, hardwerkende en gedreven vrouwen en mannen zijn”. Tegelijkertijd hekelde ze de ideologische lenigheid van partijen. Die zouden volgens haar in de oppositie pleiten voor minder megastallen, maar als regeringspartij het tegendeel doen.

Op haar beurt was Arib lovend over de bijdragen van Thieme. “Ik denk dat we kunnen zeggen dat we als parlement nog nooit zoveel over klimaat, milieu, natuur en dier hebben gedebatteerd als tegenwoordig”, aldus de Kamervoorzitter. “Daar heb jij, samen met je collega’s, een grote rol in gespeeld.”

Thieme vertrekt niet vanwege ziekte

Arib zei dat ze het jammer vindt dat er opnieuw een ervaren Kamerlid tussentijds vertrekt.

Thieme trad vorig jaar een paar maanden terug uit de Tweede Kamer omdat ze ziek was. Maar haar vertrek heeft daar niets mee te maken, zegt partijgenoot Esther Ouwehand, die haar opvolgt als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

ANP/Redactie