Misdaad

Moeder doodt negen maanden oude zoontje: tbs en drie jaar cel

De 27-jarige Sylvia R. uit Druten is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het doden van haar negen maanden oude zoontje in 2012. Dit besloot de rechtbank in Utrecht donderdag. Verder werd haar tbs met voorwaarden opgelegd.

De tbs-eis kan worden omgezet in dwangverpleging als zij zich niet aan de voorwaarden houdt. Verder mag de vrouw niet stoppen met anticonceptie zonder dat haar behandelaars dat weten.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Zoontje lag te slapen

Verdachte Sylvia R. heeft haar zoontje Milan om het leven gebracht terwijl hij lag te slapen. Aanvankelijk leidde de dood van het baby’tje niet tot een rechtszaak omdat het zuurstofgebrek waaraan het kind stierf niet kon worden verklaard. Onderzoek toonde echter ook aan dat hij ook hersenschade had opgelopen door slaan of schudden.

Vader meldt opbiechten

Vorig jaar biechtte R. haar daad pas op, toen ze onder behandeling was voor haar psychische problemen. De vader van het kind meldde dit bij de politie waarna het onderzoek werd heropend. Daarna bekende ze opnieuw.

De rechtbank volgt het advies van deskundigen, die vinden dat R. een borderlinestoornis heeft en zwakbegaafd is. Daardoor is ze verminderd toerekeningsvatbaar voor de doodslag.

Lees ook: Acht artsen voor tuchtcollege om dood baby Luna: ‘Het had misschien voorkomen kunnen worden’ 

ANP