Weer & Verkeer

Tanken wordt aanslag op je beurs, benzineprijzen rijzen de pan uit

Tanken aan de benzinepomp begint steeds meer een aanslag te worden op de portemonnee. Door felle sancties van Donald Trump aan Iran en de lagere productie van olie-exporterende landen neemt het aanbod af, waardoor de prijzen de laatste maanden flink hoger zijn geworden. Zo ligt de gemiddelde adviesprijs van UnitedConsumers vandaag op 1,80 euro per liter, het hoogste punt van dit jaar.

De olieprijzen tikten deze week het hoogste punt van dit jaar aan. Dat komt onder andere door het toenemende geweld in Libië, waardoor markten anticiperen op een beperkte toevoer uit het olierijke land. De prijzen stijgen ook door productiebeperkingen van de OPEC en de productieverstoringen in Venezuela. Ook diesel en lpg laten een stijging in prijs zien.

Koffiedik kijken

Of er een record in benzineprijzen aan zit te komen, is volgens Paul van Selms van van UnitedConsumers nog koffiedik kijken. ”De prijzen kunnen net zo hard omlaag gaan, maar ook verder omhoog”, zegt hij. Wel ziet Van Selms dat de OPEC met haar productiebeperkingen een machtsfactor van belang blijft, in tegenstelling tot wat eerder werd verwacht. Hij wijst er verder op dat prijzen aan de pomp niet zo sterk dalen of stijgen als die van ruwe olie, omdat belastingen en accijnzen een dempend effect hebben.

ANP