Misdaad

Taakstraffen voor jongeren na zelfmoord Onur (14) vanwege naaktfoto

Een jongen en een meisje zijn veroordeeld tot taakstraffen na het verspreiden van een naaktfoto van een 14-jarige jongen uit Enschede. Het slachtoffer, genaamd Onur, pleegde diezelfde dag nog zelfmoord.

Door de jongen en het meisje kwam de foto op 19 februari 2017 op sociale media terecht. Beiden zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan het verspreiden van kinderporno en belediging van het slachtoffer.

Zelfmoord door naaktfoto

De rechtbank in Zwolle veroordeelde de destijds 13-jarige jongen maandag tot een taakstraf van veertig uur. Hij had de foto van het slachtoffer ontvangen via SnapChat.

De jongen stuurde de foto door naar twee meisjes. Eén daarvan is vervolgd omdat zij de foto op Instagram zette en de naam van het slachtoffer erbij publiceerde. Ze kreeg een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur met een proeftijd van twee jaar.

Nabestaanden dwingen vervolging af

Aanvankelijk wilde het Openbaar Ministerie het duo niet vervolgen, maar de nabestaanden dwongen dit toch af via een speciale procedure. De twee werden echter niet vervolgd voor dood door schuld, wat de nabestaanden eigenlijk wilden.

Onur’s dood was niet te voorzien door de jongen en het meisje en kan hen niet worden aangerekend, oordeelde het hof. De rechtbank houdt er rekening mee dat ze twee jaar geleden nog zeer jong waren. Zij konden volgens de rechtbanken de gevolgen van hun handelen niet goed overzien.

Lees ook: Ouders overleden Onur (14) willen verspreiders naaktfoto laten vervolgen

Heb je zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.