112

Taakstraf voor doodrijden Yannick (21), nabestaanden ‘zwaar teleurgesteld’

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de Texelse Pamela H. in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijk rijverbod van een jaar. H. reed in maart 2016 de 21-jarige Yannick Frijns aan. Zij raakte zwaargewond en overleed een dag later. “We zijn enorm teleurgesteld in deze uitspraak”, zegt Yannicks vader Frank Frijns.

Mogelijk appen achter het stuur

H. zou achter het stuur hebben zitten appen toen het ongeval gebeurde. Het Openbaar Ministerie eiste daarom tijdens de eerste behandeling van de zaak in 2017 een celstraf tegen haar. De rechtbank oordeelde toen dat dat niet bewezen kon worden en legde een taakstraf van 120 uur en een deels voorwaardelijk rijverbod op. H. heeft zelf overigens altijd ontkend dat zij zat te appen achter het stuur.

Lees ook: Ouders omgekomen Yannick blij met wetsvoorstel appen achter het stuur

In het hoger beroep verwijderde de aanklager het appen uit de aanklacht, omdat het er volgens hem ‘niet toe deed”, de discussie “op een verkeerd spoor” had gezet en de rechtbank in Alkmaar “tot een verkeerd oordeel had geleid”. Hij eiste een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijk rijverbod van een jaar wegens dood door schuld. Maar volgens die beschuldiging ontbrak daarvoor bewijs. Het hof veroordeelde dat de vrouw wegens gevaarlijk rijgedrag met dodelijke afloop. Het hof boog zich uit eigen beweging ook nog over de vraag of kon worden bewezen dat de Texelse destijds had zitten appen, maar kwam net als de rechtbank tot de conclusie dat “niet is vast te stellen” of zij achter het stuur berichtjes heeft gestuurd of gelezen.

Stichting Yannick

Voor de familie van de overleden Yannick is dat onbegrijpelijk. “Wij hoopten dat H. zou worden veroordeeld voor een verkeersmisdrijf, geen overtreding. Yannick reed op een rechte weg, zonder bomen en met licht op haar fiets. H. is met 80 km p/u aan komen rijden en heeft haar niet gezien. Dan moet je toch afgeleid zijn?”, zegt vader Frank.

Hij heeft na het overlijden van Yannick een stichting opgericht om aandacht te vragen voor soortgelijke situaties. “We willen hiermee doorgaan om ervoor te zorgen dat dit soort situaties niet meer voorkomen. De huidige wetgeving is absurd”, zegt Frank.