Politiek

Supersnelrecht voor relschoppers rond jaarwisseling mislukt, verdachten soms “te dronken”

Het supersnelrecht tegen relschoppers rond de jaarwisseling lijkt compleet mislukt. Dit jaar was er maar één zitting. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de zaken complex, of “waren de verdachten nog te dronken om ze al zo snel te berechten.”

De Volkskrant schrijft dat rond de jaarwisseling in 2011 nog 23 verdachten binnen een week voor de rechter verschenen. In 2017 en 2018 waren dat er steeds maar één.

Lees ook: Geweld tegen agenten tijdens de jaarwisseling verdubbeld: ‘Dit is onacceptabel’

328 mensen aangehouden

Afgelopen jaarwisseling werden er 328 mensen aangehouden. Een van hen moest 3 januari voorkomen en kreeg toen een boete van 1.000 euro voor het beledigen van een agent. Het OM liet in aanloop naar Oud en Nieuw weten de straffen tijdens de jaarwisseling flink op te schroeven.

Lees ook: Geweld tegen politie of ambulancepersoneel tijdens jaarwisseling keihard aangepakt

Volgens het OM zijn veel zaken te complex voor het supersnelrecht. Daar komt volgens een woordvoerder bij dat “de verdachten nog te dronken om ze al zo snel te berechten”. De zaken komen daarom niet snel rond.

De krant sprak met hoogleraar strafrecht Henny Sackers. Volgens hem was het supersnelrecht veelbelovend, “maar heeft in de praktijk weinig laten zien”. Sackers vertelt dat het eigenlijk alleen werkt “als er sprake is van een bekennende verdachte en als er geen slachtoffers zijn”.

Lees ook: Hulpverleners vrezen voor eigen veiligheid tijdens de jaarwisseling

In 2014 oordeelde de Raad voor de Rechtspraak al dat supersnelrecht slordigheid in de rechtsgang in de hand zou werken. Het wordt behalve rond de jaarwisseling ook ingezet bij grote evenementen en feestdagen.

Foto: ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland