Opmerkelijk

Internationale studenten op zoek naar woning na maand op Doorns vakantiepark

Een vakantiepark in Doorn stopt met het huisvesten van ongeveer 45 internationale studenten. De studenten van de Universiteit van Utrecht wonen op het park omdat zij geen kamer kunnen vinden in Utrecht.

De studenten in woningnood moeten binnenkort vertrekken. Dit omdat de vakantieperiode weer aanbreekt en de bungalows weer nodig zijn voor vakantiegangers.

Tijdelijk

Het is september en daarmee het begin van het studiejaar voor veel studenten. Veel internationale studenten hebben grote moeite met het vinden van een studentenwoning. Vakantiepark het Grote Bos in Doorn bood daarom een maand lang bungalows aan.

Lees ook: Utrechtse studenten kamperen op straat vanwege woningcrisis onder studenten

”Veel Nederlandse verhuurders vertrouwen buitenlandse studenten niet zo snel. Zo vragen ze bij inschrijving een Nederlands woonadres, maar die hebben deze studenten niet,” vertelt Noelle Schrikker, marketing coördinatie RCN het Grote Bos. ”We doen dit met plezier, maar binnenkort hebben we de bungalows zelf weer nodig voor de toeristen.”

Samenwerking vakantiepark

De Universiteit van Utrecht regelde de bungalows voor de studenten. ”Het is geen plicht, maar wij voelen ons verantwoordelijk voor onze studenten,” vertelt Maarten Post, woordvoerder van de universiteit. ”Sommigen hebben geen netwerk in Utrecht en kunnen als internationale student niet heen en weer reizen.” Studenten die geen plek hebben kunnen vinden aan het begin van het schooljaar, probeert de school te helpen. Voor het tweede jaar op rij werken de Universiteit van Utrecht en recreatiepark het Grote Bos in Doorn samen.

Het park biedt de bungalows voor 340 euro tot 425 euro per persoon per maand aan. Op deze manier vullen zij direct de lege bungalows. ”Een vooroordeel is dat het lastige studenten zouden zijn, maar we hebben slechts één keer overlast gehad door een afscheid van een van de studenten,” vertelt Noelle Schrikker. ”Ondanks dat de studenten vanuit het buitenland in Nederland komen studeren, hebben ze niet veel geld. Ze zijn hierdoor juist erg gemotiveerd en gedreven.” Het park hoopt met het aanbieden van de bungalows de internationale studenten in een beter daglicht te stellen.

Tekort

Dat er een tekort is aan studentenwoningen is bij de Landelijke Studentenvakbond geen onbekend feit. Eind vorig jaar sprak zij al van een behoefte aan 40.000 nieuwe studentenwoningen in Nederland.

In Utrecht zou dit een tekort van 4.000 woningen zijn. Ondertussen neemt het aantal internationale studenten ook nog eens toe met 1% dit jaar en zou de vraag nog meer kunnen stijgen.