Weer & Verkeer

Strooiwagens de weg op bij zomerse temperaturen

De mussen vallen van het dak af door de warmte en de stranden liggen overvol en toch rijden er woensdag strooiwagens op de weg. Door de aanhoudende warmte dreigt het asfalt te gaan smelten.

De gemeenten Arnhem, Noordenveld en Beek sturen de komende dagen strooiwagens de weg op. Strooizout zorgt ervoor dat het asfalt wat afkoelt. Dat voorkomt dat het asfalt gaat plakken en beschadigt. Dit gebeurt vooral bij zware voertuigen zoals vrachtwagens die stilstaan voor verkeerslichten en bij het wegrijden het asfalt mee trekken.

Enkele graden koeler

In Noordenveld wordt gestrooid op wegen die onlangs zijn voorzien van nieuw asfalt en een slijtlaag. “Die zijn altijd wat gevoeliger voor warmte. In pekelwater zit zout en dat samen onttrekt de vocht uit de omgeving van het wegdek, hierdoor koelt het wegdek met enkele graden”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Arnhem houdt de temperatuur van de wegen met sensors in de gaten. Bij tropische hitte kan het asfalt warmer dan 50 graden worden. Dat is het moment dat de gemeente gaat strooien. Beek pakt wegen zonder schaduw aan. Vorig jaar werd in allerlei plaatsen gestrooid tegen de hitte.