Lifestyle & Entertainment

'Strenger controleren en bekeuren op dumpen van afval'

Nederland is afvaldumpingen meer dan zat. En dan gaat het om alle soorten: van dumpingen in de bosjes tot zwerfafval op straat. Uit de dagelijkse enquête van Hart van Nederland, ‘Wat Vindt Nederland’ blijkt dat de ruim 2000 ondervraagden zelf in ieder geval keurig omgaan met hun afval. 99% zegt zelf alles op te ruimen en zich te irriteren als andere mensen dat niet doen.

Maar vooral de controle moet strenger, zegt ruim een derde (37%) van de respondenten. En ook moeten de boetes voor het zomaar weggooien op een plaats waar dat niet hoort, omhoog. 29% van de ondervraagden denkt dat het nuttiger is als de bakken vaker worden geleegd of het afval vaker wordt opgehaald. 13% vindt dat er niks moet veranderen, omdat we er gezamenlijk voor moeten zorgen dat ‘onze zooi’ op de juiste plek terecht komt. Een procentpunt aan respondenten minder zegt dat op meer producten statiegeld heffen de oplossing is.

Aanspreken op afval doen we wel

Gelukkig hebben we in Nederland wel het lef om anderen aan te spreken op zijn of haar afval-gedrag. Bijna 60% van de ondervraagden zegt dat te doen. 33% doet dat dan weer niet. Een van de ondervraagden stelt dat aanspreken zeker helpt, maar ook is voorlichting van belang: “op de basisschool beginnen! Laat zien wat er met ons afval gebeurt.”

Lees ook: Buurtbewoners zijn afvaldumpingen zat en nemen heft in eigen hand

Wat Vindt Nederland is de dagelijkse enquête van Hart van Nederland op SBS6. Ook meedoen? Aanmelden kan hier.