Opmerkelijk

'Strafzaak Nederlandse drugsatleet kan nog wel jaren duren'

Het kan nog wel twee jaar duren voordat de twee Nederlandse mannen die in Hongarije van drugshandel worden verdacht, voor de rechter verschijnen.

Eerst moet het politieonderzoek, onder leiding van de officier van justitie, worden afgerond. Gezien de ernst van het vergrijp, is de kans groot dat de twee – onder wie atleet Roelf B. – al die tijd in voorarrest moeten blijven zitten.

‘Geen levenslang’

“Drugsdelicten worden heel zwaar bestraft in Hongarije”, zegt advocaat Csaba Rumi. Zijn advocatenkantoor in Boedapest richt zich op de Nederlandse markt, de advocaat spreekt vloeiend Nederlands. Voor zware drugsdelicten kan de rechter een levenslange straf geven. Rumi benadrukt dat hij de zaak van de Nederlandse mannen enkel uit de media kent, maar schat in dat ze geen levenslang zullen krijgen. “Wellicht een celstraf van zes tot acht jaar, maar dat zeg ik met de grootst mogelijke voorbehouden.”

Lees ook: Hongaarse politie vindt nog meer drugs in auto van opgepakte Nederlanders

De mannen werden afgelopen week opgepakt op het Hongaarse muziekfestival Sziget in de hoofdstad Boedapest. Ze hadden grote hoeveelheden drugs bij zich. Vanuit hun tent verhandelden ze onder meer xtc en marihuana. Ook in hun auto werden duizenden pillen gevonden.

Vervolg

Als het onderzoek is afgerond, beslist het Openbaar Ministerie of er een zaak is. Deze moet dan worden ingediend bij de rechtbank. Het OM komt dan meteen met een voorstel over de strafeis. Dat gebeurt dus al voor de behandeling van de strafzaak en niet zoals in Nederland in het requisitoir tijdens de zitting.

Lees ook: Ongeloof op atletiekclub drugs dealende Roelf B.: ‘Iedereen is enorm verbaasd’

Rumi gaat er van uit dat een van de centrale rechtbanken in Boedapest de zaak zal gaan behandelen. “Als het om een zware strafzaak gaat, is de behandeling op provinciaal en niet lokaal niveau.” Rechtszaken in eerste aanleg worden door één rechter afgehandeld. Rumi schat in dat de openbare behandeling wel twee weken kan duren. Meestal doet de rechter direct mondeling uitspraak, maar hij of zij kan ook vijftien dagen de tijd neemt. Als na de uitspraak hoger beroep wordt aangetekend, behandelen drie of vijf rechters de zaak.

Straf uitzitten in Nederland

Als de twee mannen in Hongarije veroordeeld worden, kunnen zij hun straf in Nederland uitzitten nadat deze onherroepelijk is: dus als er geen hoger beroep komt of na uitspraak in hoger beroep. De straf die ze opgelegd krijgen, moeten ze ook hier uitzitten. Deze wordt dus niet aangepast. Dat geldt voor alle straffen die binnen de EU worden opgelegd.