Misdaad

Man die bejaarde Anke uit Breda overreed en vluchtte krijgt 9 maanden cel

De man die op 28 april de bejaarde Anke uit Breda voor dood achterliet nadat hij haar aanreed, moet 9 maanden de cel in waarvan twee voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een rijverbod van 5 jaar.

Lees ook: Slachtoffer Anke heeft haar doorrijder vergeven

Op veelbesproken camerabeelden van het ongeluk is te zien hoe de man de dan 79-jarige Anke aanrijdt terwijl ze met haar rollator probeert over te steken. Vervolgens rijdt hij over haar heen, om daarna te vluchten. De bejaarde vrouw blijft achter met een verbrijzeld bekken en breuken in haar gezicht en knie.

Laakbaar gedrag

De rechtbank sprak van “laakbaar” gedrag. “Daar komt bij dat hij zich pas ruim een week na het ongeluk meldde.” Wat voor de rechtbank ook zwaar woog is dat de man twee weken voor het ongeluk ook al twee ongelukken veroorzaakte. Mede daarom legde de rechtbank een zwaardere straf op dan normaal bij vergelijkbare zaken. Bovendien legde ze daarom een rijverbod op van de maximale duur.

De vrouw raakte bij het ongeval zwaar gewond en is nog altijd aan het revalideren. Na bemiddeling heeft haar dochter in de gevangenis een gesprek gehad met de verdachte. Toen dat gesprek goed uitpakte is de bejaarde vrouw een week later zelf ook op bezoek geweest bij Z. Tijdens het gesprek dat volgde heeft de 79-jarige vrouw Z. vergeven. “Bewonderenswaardig”, stelde de rechtbank.

De dochter van de vrouw, Anette, vertelde eerder aan Hart van Nederland dat het lichaam van haar moeder dan gebroken was, maar haar geest ijzersterk. Zowel Anke als Anette hebben doorrijder Ouassim Z. vergeven. “Wrok en woede maken plaats voor compassie.”