'Straf bedrijven die vrouwen minder salaris betalen dan mannen'

Bedrijven moeten gestraft worden als ze mannen en vrouwen niet hetzelfde salaris betalen. Dat vindt bijna driekwart van de deelnemers van het Wat Vindt Nederland-panel.

Eerder vandaag werd bekend dat vrouwen weer minder zijn gaan verdienen dan mannen. Gemiddeld ligt het jaarsalaris van een vrouw op 33.750 euro per jaar, ruim 5.000 euro lager dan dat van de gemiddelde man.

Van de 2300 ondervraagden vindt 86 procent de loonkloof tussen mannen en vrouwen onacceptabel. Van de vrouwen is dat zelfs 95 procent, 77 procent van de mannen denkt hier net zo over.

Beter onderhandelen, beter salaris?

Wat vinden Nederlanders van eventuele boetes om de loonkloof te dichten? Bijna 75 procent vindt dat bedrijven een straf opgelegd moeten krijgen als ze mannen en vrouwen niet gelijk betalen. Negentien procent van de ondervraagden vindt dat niet nodig.

Lees ook: Zoveel verdient een leraar in het basisonderwijs

Is het terecht dat je inkomen wordt bepaald door hoe goed je kunt onderhandelen? Ja, zegt slechts 28 procent van de ondervraagden. Twee derde vindt het onzin dat beter onderhandelen een beter salaris betekent.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.