Sportarts optimistisch over herstel Van der Weijden: 'Denk dat hij zich beter voelt dan gisteren'

De 195 kilometer die Maarten van der Weijden aflegde tijdens de Elfstedenzwemtocht spreekt tot de verbeelding. Sportarts Guido Vroemen is optimistisch over een spoedig herstel van de voormalige olympisch kampioen.

”Ik denk dat hij zich vandaag beter voelt dan gisteren”, zegt Vroemen met een knipoog. ”Het is niet zozeer de spierschade die tijd kost om te herstellen, eerder de algehele uitputting. Dat kost een aantal dagen voor hij zich frisser voelt. Al denk ik dat het ergste na twee dagen weg zal zijn. Na een week zou hij bij wijze van spreken weer zin kunnen krijgen om wat baantjes te zwemmen.”

Dode vis

Volgens de sportarts is de prestatie van Van der Weijden met weinig te vergelijken. ”Bij evenementen als een Iron Man ben je een dag bezig. Hier ben je bijna vier dagen bezig, op enkele hazenslaapjes na. Het is een hele uitputtingsslag.”

Ook de huid van Van der Weijden kreeg het de afgelopen dagen zwaar te verduren. ”Hij leek wel op een dode vis. Je huid zwelt op door zolang in het water te liggen. Dat gaat weer weg. Gezond is anders, maar het is niet iets dat echt gevaarlijk is.”

Hallucineren

Maar is bijna 200 kilometer zwemmen gezond? Vorig jaar begon Van der Weijden op een gegeven moment te hallucineren door het gebrek aan slaap. Daarom werden er dit jaar meer rustmomenten ingelast. ”Dat hallucineren is pure uitputting. Als je mensen lang genoeg wakker houdt draaien ze door, ook zonder dergelijke inspanning.”

Ondanks het feit dat de sportarts de prestatie van de zwemmer ‘onvoorstelbaar’ noemt, vindt hij het niet onverantwoord. ”Zeker niet voor hem. Als iemand zoiets kan is hij het wel. Maar je kunt er voor trainen, daarvoor hoef je geen topsporter te zijn. Het is een heel lange, langzame inspanning. Daar speelt ook de mentale factor een hele grote rol.”

Volgend jaar

Bij de zwemmers die Van der Weijden deels vergezelden tijdens zijn onvoorstelbare tocht klinkt niks dan lof. Tachtig zwemmers zwommen in elke stad twee kilometer mee, goed voor een totaal van 22 kilometer. ”Niet meer dan een leuke, sportieve inspanning’’, klinkt het onder meer. ”Wij zijn al behoorlijk moe van de verstoorde nachtrust, en die Maarten gaat maar door. Echt onvoorstelbaar.”

Komt er volgend jaar weer een Elfstedenzwemtocht? Enkele meezwemmers twijfelen of de editie van dit jaar te evenaren valt. ”Ik denk niet dat het nog beter kan. Er was dit jaar zoveel publiciteit. Maar er zijn mensen die hem op willen volgen, en dan krijg je vers bloed.”