Opmerkelijk

Speelveldje Nijmegen mag openblijven, maar geluidsoverlast moet minder

Het omstreden speelveldje bij een school in Nijmegen, dat in juli wereldnieuws werd, mag voorlopig openblijven. Er moeten wel meteen aanpassingen worden gedaan om de geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen.

Dat heeft de rechter in Nijmegen maandag bepaald. Verder besloot de rechtbank dat het veldje in de avonduren en in het weekend dicht moet. Het speeldveldje haalde het wereldnieuws omdat het al veel langer bestaat dan het appartementencomplex ernaast.

Lees ook: Nijmeegse basisschool moet sportveldje sluiten vanwege overlast

Dwangsom voor school

De dwangsom die de gemeente had opgelegd om de school te dwingen het veld te sluiten, is van de baan. De rechter vindt dat er extra onderzoek nodig is om het geluid van spelende kinderen verder in te dammen.

In de tussentijd moet de school het kunstgras vervangen door hoogpolig kunstgras en de betonnen randen en de goaltjes verwijderen.

Eerder onderzoek wees uit dat het geluidsniveau van de spelende kinderen de normen overschreed. De gemeente wilde daarop dat het veldje dichtging. Maar toen de gemeente de dwangsom niet wilde handhaven, stapten omwonenden naar de rechter.

Weinig alternatieven om te spelen

De school en de ouders waren woedend over de mogelijke sluiting. Zij vinden dat kinderen moeten kunnen spelen. Volgens hen was er met de gemeente juist afgesproken dat ook kinderen uit de buurt na schooltijd mogen spelen op het veldje omdat er weinig alternatieven zijn.

De rechter vindt ook dat het te ver gaat om speelveldje nu te sluiten. Maar als toekomstige aanpassingen voldoende zijn, zal hij opnieuw naar de situatie kijken.

ANP