112

Spaarpotjesactie zorgt voor lach bij Kenan ondanks vernietigende explosie in Coevorden

Dankzij de spaarpotjesactie kon er dinsdagochtend een bedrag van 1827,44 euro overhandigd worden aan Kenan en zijn ouders. Ruim zestig winkels zette een spaarpotje neer op hun toonbank om het gezin te steunen. De vijfjarige jongen raakte twee weken geleden bedolven onder het puin bij een explosie in zijn vaders grillroom in Coevorden.

De doneeractie is bedacht door initiatiefnemer Daniëlle van der Weide. Zij wilde de familie en andere mensen die getroffen zijn door de explosie een hart onder de riem steken.

Lees ook: ‘Het moeilijkste was dat ik Kenan (5) onder het puin zag liggen’

Nieuwe start

Bert Bouwmeester, burgemeester van Coevorden, en Richard Dimmendaal, voorzitter van de Handelsvereniging, overhandigen trots de cheque aan de jonge Kenan. “Heel veel plezier ermee, al is het slechts een druppel op een gloeiende plaat,” zegt Bouwmeester. “We hopen dat dit de leed een klein beetje kan verzachten.”

Met een glimlach neemt vader Mahmoud Hasan de cheque aan. “Ik ben blij dat de mensen ons hebben geholpen.” De gelegenheid is in lunchroom De Ganzenhoedster. Kenan kreeg bovendien cadeautjes, zoals Lego. Uitpakken doet hij met zijn rechterhand, want zijn linkerhand kan hij nog steeds niet geheel bewegen. Hiervoor heeft hij fysiotherapie.

Lees ook: Kenan (5) zes dagen na verwoestende explosie in Coevorden weer thuis

Niet alleen hadden deelnemende winkels een spaarpotje op de toonbank staan, ook kon er online gedoneerd worden. De bedoeling was dat het bedrag voor Kerstmis bij het gezin terechtkwam. De gemeente liet eerder al weten aan Hart van Nederland de actie te verwelkomen. “De kerst komt eraan en deze actie is bedoeld om de familie een nieuwe start te geven”, reageerde Daniëlle op haar initiatief.

Urenlange reddingsactie

Kenan kon na de instorting van het pand na een urenlange reddingsoperatie worden gered vanonder het puin. “Ik roep hem, misschien tien keer en dan hoor ik: ‘Papa, ik ben hier!’”, vertelde Hasan aangeslagen aan Hart van Nederland. “Een keer, daarna hoorde ik niets meer.”

Het jongetje mocht na een week in het ziekenhuis te hebben gelegen weer thuis. “Het moeilijkste was dat ik hem zag liggen onder het puin. Dat was het moeilijkste moment.” Door het drama raakte Mahmoud zowel zijn werk en huis kwijt.

Lees ook: Eigenaar Mahmoud voor het eerst terug bij ingestorte grillroom in Coevorden