Politiek

Spaanse politie neemt 2.700 kilo marihuana in beslag van Nederlands-Brits netwerk

De Spaanse politie heeft in Catalonië een netwerk opgerold dat onder leiding van Britten en Nederlanders enorme hoeveelheden marihuana in Spanje kweekte en naar Engeland en Nederland smokkelde.

Volgens de Guardia Civil zijn er 2.700 hele kilo’s marihuana in beslag genomen. In totaal zijn 25 mensen in de leeftijd van 20 tot 60 jaar gearresteerd bij een politieactie die de grootste in zijn soort (in Spanje) wordt genoemd.

Lees ook: Coffeeshops Maastricht over proef staatswiet: ‘wangedrocht’ en ‘smakeloos compromis’

Brazilië, Litouwen, Moldavië, Roemenië en Spanje

Behalve uit Nederland en Groot-Brittannië zijn verdachten aangehouden uit Brazilië, Litouwen, Moldavië, Roemenië en Spanje. De politie kwam het marihuananetwerk op het spoor toen in april in een vrachtwagen die naar Nederland ging 400 kilo marihuana en 20 kilo hasj werd gevonden in de lading groenten.

De politie ontdekte dat de bende in verscheiden plaatsen in Baskenland en Catalonië activiteiten ontplooide en dagelijks partijen drugs exporteerde.

Cijfers

In Nederland overlijden jaarlijks nul mensen aan marihuana. Ter vergelijking: per jaar claimt alcohol zeker 1.500 mensenlevens. Marihuana is alleen bij langdurig en intensief gebruik geestelijk verslavend. Lichamelijke verslaving komt bijzonder weinig voor. Volgens Jellinek hebben bijna een half miljoen Nederlanders een problematische omgang met alcohol.

ANP/Redactie

Als je drugs wil gebruiken, kijk dan op de website van Unity. Daar vind je informatie en tips hoe je het beste en zo veilig mogelijk met middelengebruik om kunt gaan.