Weer & Verkeer

'Snelheidsbegrenzers vanaf 2022 verplicht voor nieuwe auto's'

Als het aan de EU ligt dan kunnen auto’s vanaf 2022 niet meer harder rijden dan de geldende snelheidslimiet op die Europese wegen. Door middel van een snelheidsbeperkende technologie die het motorvermogen beperkt, kan je ook echt niet meer harder dan 80 kilometer op 80 kilometerwegen.

Deze maatregel moet het aantal verkeersdoden in Europa met 20 procent kunnen verminderen en binnen een periode van 15 jaar maar liefst 25.000 doden op Europese wegen voorkomen.

Door de systemen neemt het vermogen van de motor af, zodat het vrijwel onmogelijk is harder te rijden dan toegestaan is.

Wat vindt Nederland?

Het gaspedaal te ver indrukken is er dus niet meer bij, maar wat vindt Nederland daarvan? We hebben het voorgelegd aan de deelnemers aan ons onderzoek. Minder dan de helft, 48% van de automobilisten, vindt een snelheidsbegrenzer een goed idee. Daarentegen vind de meerderheid, 78%  van de mensen zonder auto het wél een goed plan van de Europese politici.

We waren ook nieuwsgierig of het Wat Vindt Nederland-panel zich altijd aan de voorgeschreven maximum snelheid houdt. 67% zegt dit braaf te doen. 28% zegt het gaspedaal af en toe harder in te drukken dan is toegestaan en 5% geeft aan vaak te hard te rijden en een boete op de koop toe te nemen…