Misdaad

Sjonny W. veroordeeld tot 14 jaar cel en tbs voor moord op Roemeense Mirela

De rechtbank in Amsterdam heeft de 46-jarige Sjonny W. maandag veroordeeld tot veertien jaar en vijf maanden gevangenisstraf voor het ombrengen van de 30-jarige Roemeense Mirela Mos in 2004. Ook legde de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op.

W. werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Monique Roossien in 2003 en bij die van de sinds maart 2017 vermiste Sabrina Oosterbeek.

Lees ook: Sjonny W. ontkent vrouwenmoorden: ‘Ik heb het niet gedaan’

Tegen W. was in juni twintig jaar cel en tbs geëist voor betrokkenheid bij de dood van alle drie de vrouwen. Volgens het OM was hij “mensonterend” te werk gegaan en heeft hij “drie kwetsbare, jonge vrouwen als oud vuil gedumpt”. De rechtbank oordeelt dat het OM daarvoor in twee van de drie gevallen onvoldoende bewijs heeft geleverd.

Seks gehad

In de zaak van Monique Roossien is weliswaar vastgesteld dat W. kort voor haar verdwijning seks met haar had, maar het staat volgens de rechtbank niet vast dat dit was in de laatste nacht dat ze leefde. Over de in 2017 spoorloos verdwenen Sabrina Oosterbeek zei de rechtbank aan te nemen dat zij niet meer in leven is, maar dat niet kan worden uitgesloten dat zij een natuurlijke dood is gestorven. In beide gevallen is niet vast te stellen dat W. betrokken was bij hun dood, aldus de rechtbank.

Lees ook: ‘Ik wil mijn meisje terug, hier bij ons’

Anders ligt dit in de zaak van de Roemeense prostituee Mirela Mos. Volgens de rechtbank staat vast dat zij op 6 november 2004 bij W. thuis is geweest en daarna niet meer levend is gezien. Een DNA-spoor van hem is aangetroffen op een van de zestien vuilniszakken waarin de lichaamsdelen van Mos waren gedumpt. Intensief politieonderzoek heeft geen andere verdachten opgeleverd.

Kans op herhaling groot

W. kreeg naast zijn celstraf tbs met dwangverpleging, omdat het gevaar voor herhaling volgens de rechtbank te groot is als hij na het uitzitten van zijn straf onbehandeld terugkeert in de samenleving. De Amsterdammer heeft een persoonlijkheidsstoornis en kan zeer agressief worden onder invloed van alcohol en cocaïne.

Nabestaanden van Sabrina Oosterbeek verlieten al tijdens de uitspraak ontdaan de rechtszaal.

W.’s advocaat Maarten Pijnenburg vond het vonnis teleurstellend. Volgens hem is het DNA-spoor op de vuilniszak afkomstig van het normale contact dat Mos voor haar dood met W. had.

ANP